Skip to content
Yazı Renkleri
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Coğrafi Yapı arrow Tarihi ve Turistik Yerler
Tarihi ve Turistik Yerler Yazdır E-posta

ULUKAYA KÖYÜ’NÜN TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ

Ulukaya köyünün başlıca gezilecek ve görülecek yeri kesinlikle ve kesinlikle Ulukaya Şelalesi ve şelalenin bulunduğu Ulukaya Kanyonu’dur. Bu doğa harikası hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım;

ULUS İçesine 17 km. uzaklıkta ve Ulukaya köyü'nün doğu yönünde olan şelale Ulus Çayı üzerindedir. Şelale 10 M. genişliğinde bir kaya oyuğu içinden çıkan suyun, 20 M. yükseklikten düşmesiyle oluşmaktadır. Ulus çayına dökülen ve 30-40 M. genişliğinde bir gölet oluşturan suyun debisi 200-250 lt/sn’dir. Ulukaya Kanyonun uzunluğu yaklaşık 1 Km, yüksekliği 35 M.’dir.

 

Şelalenin suyu yaz aylarında ne kadar azalsada hiç kuruduğu görülmemiştir. Şelalenin kış aylarında suyu armakta olup debiside buna paralel yükselmektedir.
Şelale bir konyonun içinden çıkmakta olup bu kanyon yaklaşık olarak 1 km uzunluğundadır. Konyonda yarım tünel şeklinde Drahna ile ulaşımı sağlamak için 1962 yıllarında yabancılar tarafından yol açılmıştır. Bu yolun yapımında kayaları parçalamak için dinamit kullanılmıştır. Yolun yapımında köyde yaşayan vatandaşlarımızda çalışmış olup yolun yapımı 1964 yılında bitmiş ve açılışıda bu yılda yapılmıştır. Yolun
yapımı sırasında parçalanan kayalar çayı doldurmuş ve kış ayında yaşanan sel ile bazı büyük taşlar köyün içine kadar gelmiştir. Şu anda halen bu taşlar köyün içindedir. Tabi bu kayalar balıklarada zarar vermiştir. Birçok balık o yıllarda zarar görmüş ve yok olmuştur.
Fakat şu anda ise balık açısından Alabalık, tatlı su balığı, yengeç, kayabalığı gi
bi canlılar çayda yaşayabilmektedir. Ayrıca su yılanlarıda çaylarda yaşayabilmekte olup bunun yanında kurbağalarda çaylarda yaşamaktadırlar. Farklı olarakta derelerde de su semenderleri-kurbağalar-yılanlar yaşamakta olup yaz aylarında suların çekilmesi ile bu canlılarda ölmekte olup kışın gelmesi ile tekrardan görülmektedir.
Şelalenin Ulukaya
Köyü sınırları içinde bulunması nedeniyle adı da Ulukaya Şelalesi veya çağlayanı olarak anılmaktadır. Şelaleden akan suyun bir kısmı Ulus ilçesine kadar döşenin bir boru hattı ile Ulus ilçesine kadar gitmektedir.
Her yıl yerli ve yabancı turistler şelaleyi görmek için bu köye gelmektedirler. Gelen yerli ve yabancı turistler konaklamak için yer bulamamakta ve gelenlerin ise günü birlik gelip gitmektedir.

http://ulusder.org.tr/ulukaya--elalesi.html

 

 



Ulukaya Köyü’nde birçok tarihi ve eski ahşap yapı bulunmaktadır. Bu evlerin büyük çoğunluğunun içinde halen daha yaşam devam etmektedir. Evler yapımı ağaçların oyma ve yontma yöntemi ile birbirine geçirilmesiyle yapılmışlardır. Ahşap evlerin temel ve giriş katlarının bir kısmı taş duvarlardan ve bazı kısımlarında gerek baca tuğlası yada günümüzde fırın yada şömine tuğlası olarak adlandırılan tuğlalardan örülmüş duvarlar yer almaktadır. Depreme karşı mükemmel bir dayanıklılığa sahiptir.






 

TARİH - SAAT

NAMAZ VAKİTLERİ

SOSYAL MEDYA

ATATÜRK KÖŞESİ

NÖBETÇİ ECZANELER


AİLE HEKİMİM KİM?

İSTATİSTİKLER

Ziyaretçiler: 1999733

KİMLER SİTEDE

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Son Yazılan Mesaj

OKUYUCU YORUMLARI

  • Denetim raporu süper olmuş. Derneğimizin mali duru...
  • Çok mükemmel. Emeği geçenlerden ve vesile olanlard...
  • ESKİSİNİN GÖRÜNTÜSÜ DAHA OTANTİK VE GEÇMİŞİ DAHA İ...
RSS

REKLAM TARİFESİ

SAYAÇ


REKLAMLARINIZI BURADA YAYINLIYORUZ
Reklam Vermek İçin . Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır .

 

                               
 
KDS Konsepti | COMPETAN Bilgi Teknolojileri | Profesyonel Web Projeleri - Web Tasarım - Hosting - Alan Adı Tescili - Köy Dernek Sitesi - Köy Sitesi - Dernek Sitesi -  - Köy Dernek Web Sitesi - Köy Web Sitesi - Dernek Web Sitesi - Kişisel Web Sitesi - Şirket Web Sitesi - Kişisel Site - Şirket Sitesi - Şahıs Sitesi - Şahıs Web Sitesi