Skip to content
Yazı Renkleri
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Coğrafi Yapı arrow Genel Coğrafi Yapı
Genel Coğrafi Yapı Yazdır E-posta

ULUKAYA KÖYÜ COĞRAFİ YAPISI

Ulus İlçe merkezine 17 km. uzaklıkta olan Ulukaya Köyü kuzeyinde İsfandiyar Dağları,güneyinde derin ormanlığın ve ortasından Ulukaya Şelalesinin suyunun geçtiği vadide kurulmuştur.

Ulukaya Köyü kuzeyinde İsfandiyar Dağları, 2 km doğusunda Drahna ( Alıçlı Köyü ), 3 km güneyinde Güney Köy - Düz Köy - Dereli Köyü, 2 km batısında kendisine bağlı mahallesi Budamış ve Gürgen Cami ( Kadı Köyü ) bulunmaktadır.

Ulukaya Köyü’nün güneyinde bulunan ormanlardan aşağı çaya akan 3 adet deresi bulunmaktadır. Bunlar; Goğra Deresi, Kadıyil Deresi ve Haliley Deresi olarak isimlendirilmişlerdir. Bu dereler yoğun yağışlarda taşkınlara sebep oldukları için dere ıslahları kısmen de olsa yapılmıştır.

Ulukaya Köyü su bakımından sıkıntısı olamaması sebebiyle bir çok arazisinden çift mahsul almaktadır. Ulukaya Köyü’de buğday, mısır, arpa, yulaf, keten, ay çiçeği, yonca ve diğer yem bitkileri ekimi yapılan başlıca tarım ürünleridir.

 

Ulukaya Köyü coğrafi yapısı ve Karadeniz ikliminin etkisiyle her mevsim yağış almaktadır. Mevsimsel olarak yazları sıcak ve ara yağışlı ve kışları ılık ve kar oranı ortalama 500 cm’dir.

 

Ulukaya Köyü’nün doğal harikası olan Ulukaya Şelalesini ve onun içinde yer aldığı kanyonu içinde barındırmatadır. Bu doğa güzelliği hakkında bilgi verelim.

 

ULUKAYA ŞELALESİ

Ulus İlçe merkezine 17 km. uzaklıkta olan Ulukaya Köyü’nün doğu yönünde yalçın kaya kütlelerin oluşturduğu akarsu vadisi içinde yer alır. Ulu çayın akarsuyunu besleyen ana su kaynağıdır. Ulukaya ( Su çıktuğu ) Şelalesi yaklaşık 10 m. içeri doğru bir mağara vasfına sahip olan, bir kaya oyuğu içinden çıkan kaynak suyu, 20 m. yükseklikten çağlayan şeklinde düşmesiyle oluşmaktadır. Uluçayın başlangıç noktası olan bu vadi kanyonu içinde 30-40 m. genişliğinde bir gölet oluşturur. Buradan akan suyun debisi 200-250 lt/sn’dir. Akarsu yatağı olan bu kanyonun uzunluğu yaklaşık 1 km. ve iki yakasındaki yalçın kayaların ortalama yüksekliği 35 m.’dir.

 

Yaz mevsiminde kurak geçen günlerde Şelalenin suyu debisi azalır, ancak tamamen kesildiği olmamıştır. Bunun tersi olarak Kış mevsimlerinde adeta coşan, vadi içinde çağlayandan dökülen suyun şiddetinden adeta sis meydana getitir. Kanyon içinden geçen eski Drahna bölgesi yolundan kış mevsiminde geçilemediği zamanlar dahi olur.

 

Ulukaya ( Su çıktuğu ) Köyü yönünden, Drahna yönüne giden bu Kanyonun uzunluğu yaklaşık 1 km uzunluğundadır. Şelale bu
kanyonun orta
yerinde bir kaya kütlesiden çıkar. Şelaleden dökülen kaynak suyu, Drahna Deresinden gelen suyun da katılımıyla Ulukaya Köyü yönüne akıp gider. Konyon içinden yarım tünel şeklinde, yalçın kaya kütleleri dinamitle parçalanarak Drahna bölgesine ulaşımı sağlayan eski Drahna yolu 1962 yılında yapımına başlanmış. 1964 yılıda tamamlanarak Ulukaya Köyü ile Drahna bölgesi arası yol geçişi açılmış.



Yolun yapımı sırasında dinamitle parçalanan irili ufaklı kaya parçaları kanyon içini doldurmuş. Her yıl kış mevsiminde kanyon içinde oluşan su seliyle Ulukaya Köyü içinden geçen Uluçay yatağı boyunca ilerleyerek yayılmıştır.

Bu yayılım doğal ırmak yatağındaki canlı hayatı olumsuz etkilemiştir. Bir çok balık o yıllarda zarar görmüş ve hatta yok olmuş. Günümüze çay balıkları açısından bir hayli zengin olup, alabalık, tatlı su balığı, yengeç, kayabalığı, kunduz, su yılanları vb. yaşayabilmektedir.

Ulukaya Köyünde genel olarak her evin suyu vardır. İçme suyu ihtiyaçları kanyonun girişindeki kayanın dibinden çıkan kaynak suyundan karşılamaktadır. Ayrıca şelalenin yanından çıkan kaynak suyu da ayrıca köyün içme suyu olarak kullanılmaktadır.

Şelale Ulukaya Köyü sınırları içinde bulunmasından dolayı Ulukaya Şelalesi veya çağlayanı olarak anılmaktadır. Şelale ağzından çıkan suyun bir kısmı, buraya yapılmış olan su alma ağzı ve döşenmiş boru hattıyla Ulus İlçesine içme suyu olarak getirilmiştir.

 

TARİH - SAAT

NAMAZ VAKİTLERİ

SOSYAL MEDYA

ATATÜRK KÖŞESİ

NÖBETÇİ ECZANELER


AİLE HEKİMİM KİM?

İSTATİSTİKLER

Ziyaretçiler: 1999746

KİMLER SİTEDE

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Son Yazılan Mesaj

OKUYUCU YORUMLARI

  • Denetim raporu süper olmuş. Derneğimizin mali duru...
  • Çok mükemmel. Emeği geçenlerden ve vesile olanlard...
  • ESKİSİNİN GÖRÜNTÜSÜ DAHA OTANTİK VE GEÇMİŞİ DAHA İ...
RSS

REKLAM TARİFESİ

SAYAÇ


REKLAMLARINIZI BURADA YAYINLIYORUZ
Reklam Vermek İçin . Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır .

 

                               
 
KDS Konsepti | COMPETAN Bilgi Teknolojileri | Profesyonel Web Projeleri - Web Tasarım - Hosting - Alan Adı Tescili - Köy Dernek Sitesi - Köy Sitesi - Dernek Sitesi -  - Köy Dernek Web Sitesi - Köy Web Sitesi - Dernek Web Sitesi - Kişisel Web Sitesi - Şirket Web Sitesi - Kişisel Site - Şirket Sitesi - Şahıs Sitesi - Şahıs Web Sitesi