Skip to content
Yazı Renkleri
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Sosyal ve Kültürel Yapı arrow Genel Sosyal ve Kültürel Yapı
Genel Sosyal ve Kültürel Yapı Yazdır E-posta

Konut : Ulus Tarihi Evleri
İlçe köylerinin konutlarını yapı bakımından ahşap binaları oluşturmaktadır. Bunun dışında tuğla,yığma ve kargir binalarda vardır. Genelde iki kat üzerine inşa edilmişlerdir.Birinci kat ahır,ikinci kat mesken olarak kullanılmaktadır.

Sosyal Yaşantı,İş ve Çalışma Hayatı :
İlçede temelde ekonomik yapı zayıftır.İş sahasının olmayışı insanları İlçe dışına göçe zorlamaktadır.İş merkezi olarak Türkiye Taş Kömürleri (T.T.K.) Zonguldak ve Amasra bölgesinde çalışmaktadırlar.Büyük kentlere iş bulmak için göç eden çoktur.Bununla birlikte yurt dışında çalışanlarda bulunmaktadır.

İlçemize Bartın’ın İl olmasından sonra genel bir canlılık geldiği hissedilmeye başlanmıştır. Buna örnek olarak Abdipaşa-Ulus Karayolunun yeniden yapılması,özel teşebbüsler tarafından İlçemize kurulan konfeksiyon ile kağıt ve mukavva fabrikaları sayılabilir.Ayrıca Ulus-Pınarbaşı yol yapım çalışmalarına 1999 yılında başlanmıştır.Halen çalışmalar devam etmektedir.

Ulukaya Köyü İlkokuluEğitim ve Kültür Durumu :
Eğitim ve öğretimin sekiz yıllık temel eğitim kapsamına alınması ile İlçedeki köy okulları birleştirilmiş sınıf durumuna dönüştürülmüştür.Bu durumda köylerde (2) adet okul bulunmaktadır.

Merkezde 1 adet Çok Programlı Lise, 1 adet Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi ile Kumluca ve Abdipaşa’da 1 Ç.P.L. vardır.
İlçe Merkezinde (3) ,Kumluca’da (2) ,Abdipaşa(2), Ağa Köyü,Zafer Köyü, Derecik Köyü, İnceçam Köyü,Çubuklu Köyünde 1’er olmak üzere toplam (12) adet İlköğretim Okulu bulunmaktadır.

Basımevleri :
İlçede basımevi ve matbaa bulunmamaktadır.Zonguldak ve Bartın İl sınırları içinde basılan mahalli Bartın Vilayet,Safranbolu Gündem,Bartın Ekspres,Bizim Ulus Gazetelerinin dağıtımı gelmektedir.

Kitapevleri :
Ulus’ta büyük yayıncılık yapan kitapevi yoktur.Okulların kitap ihtiyaçlarını ve diğer bazı eserleri satan 3 adet kırtasiye vardır.
Bununla birlikte İlçe halkının ve öğrencilerin okuma ihtiyacını gidermek,çeşitli kaynaklardan bilgi toplamasını sağlamak amacı ile 1988 yılında faaliyete geçen “İlçe Halk Kütüphanesi” bulunmaktadır.Kütüphane için Bakanlık tarafından İlçe merkezine hizmet binası yapılarak Kültür ve
Ulus Sanat Evi olarak faaliyetini yürütmektedir.Kütüphane şu anda (2) kadrolu memur (3) işçi tarafından işlerini yürütmektedir. Kütüphane demirbaşına kayıtlı eser sayısı 6986 adettir.

Sinemalar,Tiyatrolar,Spor ve Folklor Faaliyetleri :
İlçede sinema yoktur.Okulların kendi aralarında düzenledikleri temsil ve tiyatro gösterileri yapılmaktadır.Ayrıca İlçe dışından gelen tiyatro ekipleri tarafından çeşitli konularda oyunlar ve sahne gösterileri yapılmaktadır.

Gençlerin boş zamanlarda vakitlerini değerlendirmeleri için ilçe merkezinde bir futbol sahası,diğer spor dallarına ait çalışmalar için İlçe merkezi ve Kumluca’da 1’er kapalı spor salonu inşaatı devam etmektedir. İlçenin amatör takımı olarak Ulus Çınar Spor Kulübü bulunmaktadır. İlçe düzeyinde futbol ve voleybol turnuvaları düzenlenmekte, bu amaçla ilçe gençliğinin birbirini tanımaları ve kaynaşmaları amaçlanmaktadır.

Yörenin tanınmış, kendine has folklor gelenekleri yoktur. Mahalli gelenek ve göreneklerin başında eski düğünler ve kız isteme (Dünür) gelir. Düğünler çoğunlukla haftanın iki gününde veya gecesinde olur. Bunlar Perşembe ve Pazar günleridir. Düğün süresi içinde ayrıca kına gecesi düzenlenir. Düğünler yöre özelliğine göre çalgılı veya mevlütlü olarak iki kısma ayrılır. Ayrıca yaz aylarında çocuklar için sünnet düğünleri düzenlenir.

Ekonomik Durumu :
Halk yörede kurulan pazarlarda sebze, süt, yumurta vb. gibi ürettiği ürünleri satmaktadır.

İlçede orman ve tarımsal kalkındırma amaçlı 13 adet kooperatif bulunmaktadır. Kooperatiflerin faaliyet alanı orman ürünlerinin kesimi, taşınması ve hayvancılığın geliştirilmesidir.

Merkezde 1 Ziraat Bankası, 1 İş Bankası, Kumluca’da 1 Ziraat Bankası olmak üzere 3 adet banka şubesi bulunmaktadır. Fuar, sergi, panayır vb. etkinlikler yoktur.

Ulaştırma ve Altyapı Durumu :
Ulaştırma:
tek ulaşımı kara yolu ile sağlanmaktadır. İlçe Bartın’a 35 km’dır. Bartın-Karabük devlet yoluna 10 km’lik bir yol ile bu yol üzerinde bulunan Abdipaşa Beldesinde bağlanmaktadır. Köylerin tamamının yolu bulunmaktadır.

Elektrik:
İlçe merkezi 1973 yılında ulusal elektrik sistemine bağlanmış, köylerdeki çalışmalar ise 1987 yılında bitirilmiştir. Şu an itibariyle köylerin tümünde elektrik mevcuttur.


Su:
İlçe merkezinde içme suyu, belediye tarafından 17 km uzaklıkta 1998 yılı içinde Ulukaya Köyü su
Ulukaya Şelalesi kaynağından alınmak suretiyle temin edilmiştir. Şu andaki mevcut su yeterlidir.

Kumluca Belediyesine içme suyu Kızıllar Köyü “Kutlu Dere” mevkiinden gelmektedir.

Abdipaşa Belediyesince keson kuyu ile su sağlanmaktadır.

Köylerde içme suyu tesisi ise genelde kaynaklardan sağlanmaktadır. İlçenin coğrafi durumu nedeniyle ormanlık alan ile kaplı olması su kaynaklarını korumaktadır. Köylerin durumuna göre ihtiyaç duyulan yerlere zamanla su getirilmektedir.

Kanalizasyon:
İlçe merkezinde 1100 metrelik baks sistemi kanalizasyon mevcuttur. Saz mahallesi hariç, diğer mahallelerde kanalizasyon sistemi mevcuttur.

Kumluca Belediyesinde kanalizasyon sistemi yoktur. Bu eksiklik giderilmesi ve kanalizasyon sistemi çalışmaları devam etmektedir.

Abdipaşa Belediyesinde kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır. Bu eksikliğin giderilmesi için gerekli yardımın yapılması gerekmektedir.

Yerleşim nedeniyle, köylerdeki kanalizasyon sistemi genelde kuyular açılarak giderilmektedir. İlçede yerleşim yeri bakımından büyük olan, Ağa Köyü, Kozanlı, Çubuklu ve Zafer Köyüne kanalizasyon sistemi yapılması gerekmektedir.

P.T.T. ve TV Hizmetleri:
P.T.T.’nin ilçe merkezinde bir tane hizmet binası bulunmaktadır. Köylerin tümünde telefon mevcuttur.
Ulus Belediyesi Abdipaşa ve Kumluca’da birer, P.T.T. Şubesi bulunmaktadır.

İlçemizde Eldeş Köyü, Sarnıç Köyü, Konuklu Köyü olmak üzere 3 TV aktarıcısı bulunmaktadır. Ancak arazi şartları nedeniyle yeterli olmadığından uygun yerlere yeni TV aktarıcısı kurulması gerekmektedir.

Sağlık Hizmetleri:
Ulus İlçesi sağlık teşkilatı altı bölümden oluşmaktadır. İlçe merkezinde bulunan Devlet Hastanesi, Sağlık Ocağı, Kadı Köyü, Zafer Köyü, Kumluca,Abdipaşa’da birer sağlık ocağı vardır.

a- İlçe merkezinde 25 yataklı Ulus Devlet Hastanesi,
b- Merkez Sağlık Ocağı 19 köye hizmet vermektedir.
c- Kadı Köyü Sağlık ocağı 17 köye hizmet vermektedir.
d- Kumluca Sağlık Ocağı 12 köye hizmet vermektedir.
e- Zafer Sağlık Ocağı 8 köye hizmet vermektedir.
f- Abdipaşa Sağlık Ocağı 14 köye hizmet vermektedir.

Kaynak: www.bartin.gov.tr


 

TARİH - SAAT

NAMAZ VAKİTLERİ

SOSYAL MEDYA

ATATÜRK KÖŞESİ

NÖBETÇİ ECZANELER


AİLE HEKİMİM KİM?

İSTATİSTİKLER

Ziyaretçiler: 2011061

KİMLER SİTEDE

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Son Yazılan Mesaj

OKUYUCU YORUMLARI

  • Denetim raporu süper olmuş. Derneğimizin mali duru...
  • Çok mükemmel. Emeği geçenlerden ve vesile olanlard...
  • ESKİSİNİN GÖRÜNTÜSÜ DAHA OTANTİK VE GEÇMİŞİ DAHA İ...
RSS

REKLAM TARİFESİ

SAYAÇ


REKLAMLARINIZI BURADA YAYINLIYORUZ
Reklam Vermek İçin . Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır .

 

                               
 
KDS Konsepti | COMPETAN Bilgi Teknolojileri | Profesyonel Web Projeleri - Web Tasarım - Hosting - Alan Adı Tescili - Köy Dernek Sitesi - Köy Sitesi - Dernek Sitesi -  - Köy Dernek Web Sitesi - Köy Web Sitesi - Dernek Web Sitesi - Kişisel Web Sitesi - Şirket Web Sitesi - Kişisel Site - Şirket Sitesi - Şahıs Sitesi - Şahıs Web Sitesi